Πόσα παιχνίδια χρειάζεται ένα παιδί;

Τα παιδιά τα θέλουν όλα, όταν μπαίνουν σε ένα κατάστημα με παιχνίδια. Τις περισσότερες φορές, καταλήγουν να έχουν πολλά περισσότερα από εκείνα που πραγματικά χρειάζονται. Πώς θα τους βάλετε όρια;

Είναι γεγονός ότι το να αρνηθείς ένα παιχνίδι σε ένα παιδί δεν είναι ποτέ εύκολο. Παρ’ όλα αυτά, καλό θα ήταν να διδάξουμε στο παιδί μας ότι δεν μπορεί να τα έχει όλα και τώρα, καθώς θέτοντας όρια στα πράγματα που μπορεί να απαιτήσει από τους άλλους, πιθανόν να διαμορφώνουμε μακροπρόθεσμα το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του απέναντι σε μια όχι και τόσο «γενναιόδωρη» κοινωνία.

Προσπαθήστε λοιπόν να συγκρατήσετε κάπως τους μικρούς αχόρταγους καταναλωτές σας.

Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν την οικονομική και ανταλλακτική αξία των πραγμάτων. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάτε π.χ. στο λούνα παρκ, αφήστε το μικρό σας να διαχειριστεί τα χρήματα που έχετε σκοπό να διαθέσετε, με την προϋπόθεση ότι θα φύγετε χωρίς διαμαρτυρίες όταν τελειώσουν.
Θέστε όριο στο χρηματικό ποσό που θα διαθέσετε για το επόμενο δώρο των παιδιών σας, δίνοντάς τους ταυτόχρονα τη δυνατότητα να το υπερβούν αν θέλουν, συγκεντρώνοντας π.χ. τα επιπλέον χρήματα από το χαρτζιλίκι τους. Με αυτόν τον τρόπο τους δίνετε να καταλάβουν ότι η ικανοποίηση των επιθυμιών τους απαιτεί και προσωπική προσπάθεια.
Να θυμάστε ότι τα παιδιά αποτελούν συχνά τον καθρέφτη των δικών μας καταναλωτικών συνηθειών και της δικής μας σχέσης με τα χρήματα. Πριν απαιτήσετε λοιπόν από τα παιδιά σας να είναι εγκρατή ως καταναλωτές, αναθεωρήστε πρώτα τη δική σας σχέση-πρότυπο με την κατανάλωση.
Μην αφήνετε τις ενοχές σας να σας οδηγούν σε υπερβολές, επειδή π.χ. καθυστερήσατε να γυρίσετε από τη δουλειά ή τους φερθήκατε λίγο πιο νευρικά και απότομα από όσο θα έπρεπε. Πολλές φορές, μάλιστα, μπορεί να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς προσφέρουμε υλικά αγαθά για να μη δώσουμε «άλλα», προσπαθώντας στην ουσία να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας και όχι τα ίδια τα παιδιά. Σε καμία περίπτωση λοιπόν τα παιχνίδια δεν πρέπει και δεν μπορούν να αντισταθμίζουν ή να αντικαθιστούν την ουσιαστική παρουσία του γονέα απέναντι στο παιδί.
Μην πνίγετε το παιδί σας στα δώρα και μην ικανοποιείτε «άμεσα» και «πάντα» τις καταναλωτικές του επιθυμίες. Βοηθήστε το να ωριμάσει και να συνειδητοποιήσει ότι δεν θα είναι πάντα το κέντρο του κόσμου, να κατανοήσει και να εκτιμήσει την αξία του δώρου, να νιώσει την ικανοποίηση και τη χαρά της εκπλήρωσης των επιθυμιών του μέσα από την αναμονή και τη δική του επιλογή.

Περισσότερα στο mybabysworld.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ