Κατοικίδια και παιδιά: Βάλτε «όρια»!

Η άφιξη ενός ζώου στο σπίτι φέρνει χαρά αλλά και υποχρεώσεις τόσο για τα παιδιά όσο για τους μεγάλους που πρέπει να θέσουν τους απαραίτητους κανόνες. Μετά από ώριμη σκέψη το πήρατε απόφαση: Θα αγοράσετε κατοικίδιο γιατί πιστεύετε ακράδαντα πως θα είναι η καλύτερη παρέα για το παιδί σας. Έχετε πεισθεί πως, πέρα από τη χαρά του παιχνιδιού, η παρουσία του μες στο σπίτι θα είναι ένα αληθινό μάθημα ζωής για τον μπόμπιρα. Βέβαια, όσο καλή διάθεση κι αν έχετε, σύντομα θα τα βρείτε... σκούρα αν, μετά την άφιξη του νέου «συγκατοίκου», δεν βάλετε κάποια όρια και δεν φροντίσετε να διατηρηθούν οι ευαίσθητες ισορροπίες, για να ζήσετε εσείς καλά κι εκείνος... καλύτερα! Τι εστί «όρια» στην προκειμένη περίπτωση; Ιδού ορισμένοι κανόνες που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά μας πολύ πιο άνετη, χωρίς ενδοοικογενειακές «μάχες»:

Υπεύθυνη επιλογή
Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια είναι ακριβώς η κατάλληλη ηλικία για ένα παιδί να αναλάβει υπό την προστασία του ένα ζωάκι. Κι αυτό γιατί κάθε παιδί είναι διαφορετικό από τα άλλα. Ωστόσο, λέγεται πως γύρω στα 9 του χρόνια μπορεί να αποκτήσει κατοικίδιο και να αναλάβει – στοιχειωδώς - τη φροντίδα του. Παρόλα αυτά, αν πήρατε κάποιο ζώο πριν γεννηθεί το παιδί σας, μην το πιέζετε και προπαντός μην του δημιουργείτε τύψεις σε περίπτωση που αδιαφορεί και δεν παίζει μαζί του. Όπως προαναφέρθηκε, κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και δεν σημαίνει πως πρέπει απαραίτητα να ενθουσιάζεται με ένα ζώο. Εννοείται πως μόνον εσείς γνωρίζετε αν το παιδί σας είναι αρκετά ώριμο για να συμβιώσει ομαλά μαζί του.

Αν πάλι το παιδί σας σας πίεσε πολύ προκειμένου να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο και ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα παρατηρείτε πως ο αρχικός ενθουσιασμός έχει «ξεφουσκώσει», μην αρχίσετε τις απειλές, πως θα το δώσετε αλλού, ειδικά αν δεν το εννοείτε. Επίσης μην του επαναλαμβάνετε πως η καθημερινή φροντίδα δεν είναι δική σας αλλά αποκλειστικά δική του υπόθεση. Μην ξεχνάτε πως εσείς είστε ο ενήλικας και πως ένα παιδί δεν μπορεί να έχει υπό την πλήρη εποπτεία του μια τόσο σοβαρή ευθύνη.

Περισσότερα στο katoikidio.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ