Πώς να φροντίσετε τα δόντια του σκύλου σας!

Όπως και τα δικά σας δόντια, έτσι και του σκύλου σας, χρειάζονται φροντίδα. Η σελίδα της Pedigree σας μαθαίνει τον τρόπο...

Όσο περιέργο κι αν ακούγεται, τα δόντια των σκύλων χρειάζονται φροντίδα, όπως ακριβώς και των ανθρώπων. Και όπως και των ανθρώπων, τα δόντια των σκύλων πρέπει να βουρτσίζονται και να καθαρίζονται καθημερινά.

Κάποιοι ιδιοκτήτες νομίζουν ότι η φροντίδα των δοντιών των σκύλων τους είναι μόνο θέμα "καθαρής αναπνοής". Δυστυχώς, όμως, είναι περισσότερο θέμα υγείας, που συναντάται μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό σκύλων. Γι' αυτό, αν ο σκύλος σας έχει δυσάρεστη αναπνοή, συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο καθώς μπορεί να υπάρχει ένα υπολανθάνον ιατρικό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να προκαλείται από κάποια ασθένεια στα δόντια ή στα ούλα ή από κάποιο εξωτερικό αντικείμενο που έχει κολλήσει ανάμεσα στα δόντια. Ακόμη, μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας στους πνεύμονες ή στο συκώτι. Γι' αυτό, μη θεωρείτε ότι η δυσάρεστη αναπνοή στους σκύλους είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό γιατί δεν είναι!

Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα δόντια του σκύλου σας. Ένας οδοντικός έλεγχος πρέπει να αποτελεί μέρος του ετήσιου checkup του σκύλου σας. Ο κτηνίατρος θα σας συμβουλεύσει αν το κατοικίδιό σας χρειάζεται επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών. Η μέθοδος του καθαρισμού των δοντιών στους σκύλους είναι η ίδια με αυτήν που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος στους ανθρώπους με τη μόνη διαφορά ότι οι σκύλοι "δεν κάθονται ήσυχοι" και χρειάζονται για να ακινητοποιηθούν ολική αναισθησία.

Μη μείνετε μόνο στη βοήθεια από τον κτηνίατρο. Κάνετε εσείς τον οδοντίατρο σε καθημερινή βάση ελέγχοντας τα δόντια του σκύλου σας. Ανοίξτε το στόμα του και κοιτάξτε αν υπάρχουν σπασμένα δόντια και πρησμένα ή μολυσμένα ούλα. Παρατηρήστε το σκύλο σας κατά τη διάρκεια του φαγητού μήπως παρουσιάζει δυσκολία στο μάσημα ή στην κατάποση.

Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίζετε τα δόντια του σκύλου σας είναι το καθημερινό βούρτσισμα. Να θυμάστε ότι οι σκύλοι δεν μπορούν να ξεπλένουν και να φτύνουν, γι' αυτό καταπίνουν την οδοντόκρεμα που έχει μείνει στα δόντια τους. Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα που είναι ειδικά σχεδιασμένη για σκύλους καθώς η οδοντόκρεμα που είναι σχεδιασμένη για ανθρώπους μπορεί εύκολα να αναστατώσει το στομάχι του σκύλου σας.

Η οδοντόκρεμα για κατοικίδια συχνά συνδυάζεται με μία ειδικά σχεδιασμένη οδοντόβουρτσα για κατοικίδια.

Ένας ενήλικας σκύλος που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ οδοντόβουρτσα δε θα χαρεί με όλη αυτήν τη διαδικασία. Για να συνηθίσει ένας σκύλος το βούρτσισμα, πρέπει να ξεκινήσει ο ιδιοκτήτης του τη διαδικασία από όταν είναι κουτάβι.

Όταν βουρτσίζετε τα δόντια του κουταβιού σας, επαινέστε το που κάθεται τόσο φρόνιμα. Μετά το βούρτσισμα, στεγνώστε τα καθαρά δόντια με μία λωρίδα γάζας που έχετε περασμένη γύρω από το δάχτυλό σας. Μετά δώστε του ένα σνακ ή αφήστε το να βγει να παίξει. Έτσι, θα γνωρίζει ότι κάτι καλό θα ακολουθεί μετά το βούρτσισμα.

Σε περίπτωση που το βούρτσισμα σας φαίνεται "βουνό" και δεν έχετε το χρόνο ή τη διάθεση να το πραγματοποιείτε καθημερινά, μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή του σκύλου σας το Pedigree(R) DentastixTM. Το Pedigree(R) DentastixTM είναι ένα απολαυστικό οδοντικό σνακ, που χάρη στο ειδικό σχήμα και τα ενεργά συστατικά του, μειώνει το σχηματισμό της πέτρας έως και 80%, όταν χρησιμοποιείται καθημερινά!

Περισσότερα στο pedigree.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ